Le Cadran begint als een reis naar het middelpunt der aarde.

EEN VERGETEN RUIMTE, EEN TWEEDE JEUGD

Op enkele meters van het station Luik-Palais, op een boogschut van het Prinsenpaleis en van de Place Saint-Lambert pronkt een imposant rond afdak in zink.

De woorden boven de stalen deuren nemen alle twijfel weg: het gaat hier wel degelijk over Le Cadran, een nieuwe culturele locatie voor evenementen in het hart van de Cité Ardente. De twee metalen deuren gaan open en komen uit op een 20 meter lange wandelgang tot diep in de Luikse ondergrond.

Terwijl de deuren achter u dicht gaan, dooft het lawaai van de auto’s en het dagelijkse leven geleidelijk aan, om uiteindelijk volledig te verdwijnen.

Het gerommel maakt plaats voor sfeervolle muziek. U bevindt zich nu onder de grond. Een warm en zacht licht komt u tegemoet. Temperaturen schommelen rond de 20°. De aroma’s van een fijne keuken flirten met uw reukorgaan… Die locatie, die met uw zintuigen speelt, heet Le Cadran, een ondergrondse ruimte van 2700m2, ontstaan uit de rennovatie van een lang verlaten tunnel.

HET VERHAAL VAN VERGETEN LOCATIES, VERLATEN GANGEN EN ONDERGRONDSE RUIMTES IN HET HART VAN LUIK.

Het verhaal van Le Cadran is nauw verbonden met de geschiedenis van het station Luik-Palais. Het eerste station, vanaf 1877, is een bescheiden constructie van baksteen, hout en asfalt.In het begin van de XXste eeuw wordt de aanvankelijke constructie vervangen door een neogotisch gebouw, in harmonie met de vleugel van het paleis waar de provinciale regering in gevestigd is.

De Place Saint-Lambert en haar omgeving ondergaan echter grondige veranderingen vanaf het midden van de jaren 1970. De vernielingsdrang die in die periode heerste, laat ook het neogotisch station Luik-Palais niet ongeschonden, dat verdwijnt in 1979.

Het station verhuist ondergronds in het begin van de jaren 1980. Om de toegang voor voetgangers te vergemakkelijken, graaft men een ondergrondse tunnel die het Station en de rue Saint-Hubert, 200m verder, met elkaar verbindt.

De voetgangerstunnel is echter heel snel het slachtoffer van vandalisme en gevaar. Na enkele jaren, verliest de Luikenaar het vertrouwen en de tunnel wordt geleidelijk aan vergeten en uiteindelijk officieel gesloten in 2005. In 2008, wordt het huidige Cadran team verliefd op het oude station met zijn atypische vormen en oppervlakte. Een particulier investeerder raakt gecharmeerd door de plannen en zorgt al snel voor de renovatie van deze vergeten locatie. Na 3 jaar administratieve stappen en een jaar van intensieve verbouwingen, wordt Le Cadran officieel geopend op 12 december 2012 om 12u12.

HET TEAM WIE ZIJN WIJ?

  • Bastien Braconnier

    Pers & communicatie

  • Julien Demarchin

    Horeca verantwoordelijke

  • Samuel Hertay

    General manager

eyaka

The venue - Le cadran - Rue de Bruxelles,3 - 4000 Liège - info@lecadran.be The Office - Hors Kadre SCRL - Rue du Palais, 44 - 4000 Liège - Politique de confidentialité